Inicio > Biografías, Libros > Adéu a Brian Goodwin

Adéu a Brian Goodwin

És curiós com l’atzar es troba present en el dia a dia. Fa poc vaig començar a llegir Las Manchas del Leopardo, de Brian Goodwin. El llibre, el qual recomane a tothom, constitueix un impressionat punt de partida per a aprofundir-se no sols dins de la biologia teòrica i de la rellevància que poc a poc va tenint la biologia evolutiva del desenvolupament dins de la teoria de l’evolució, sinó també (com assenyala més avant) de com el replantejament de la nostra pròpia naturalesa biològica derivada de les ciències de la complexitat està portant a una ciència de qualitats, la qual ens pot ajudar en la recerca d’una relació més equilibrada amb la resta de membres de la nostra societat planetària. Cal dir que el títol fa referència a que els trets que defineixen el neodarwinisme -sensu stricto– són com les taques d’un lleopard, el qual està canviant de pelatge: es qüestionen de tal manera que provoquen una alteració a la fisionomia de la pròpia biologia tradicional. Però la notícia que vull destacar ací no és el llibre, sinó l’autor.

Resulta que ahir em vaig assabentar de la mort als 78 anys d’edat de qui ha estat considerat el “poeta de la biologia teòrica”. Feia poc més d’una setmana (morí el passat 15 de juliol) de tan trist esdeveniment del qual poc ressò (almenys, menys del que m’esperava) he trobat arreu la xarxa. Goodwin, del qual al llarg de tots els seus treballs, llibres i publicacions es pot extreure la seua visió clarament posicionada en contra del reduccionisme genètic i, entre altres, va ser qui demostrà que existeixen dinàmiques al desenvolupament que limiten les possibilitats de variació morfològica deguda a les recombinacions del DNA: les anomenades restriccions evolutives o constraint. Aquesta noció significà un important canvi en el pensament evolutiu des d’ençà, ja que reconsiderava que la selecció natural fóra l’unica cosa que “guiés” l’evolució dels organismes, doncs els sistemes de desenvolupament estan restringits per patrons morfogenètics que limiten el conjunt de variants possibles. A banda, Goodwin advocà per la unificació de la ciència i les humanitats, a més de ser també una de les principals personalitats en promoure la visió holística de la sostenibilitat i el desenvolupament del món.

Ens deixa un dels grans dins del camp de la biologia evolutiva i de la ciència en sentit ampli, però ens queda tota la seua obra com a llegat.

Anuncios
Categorías:Biografías, Libros
 1. 24 julio, 2009 en 13:26

  Bueno, pues con esta suerte de orbituario os animo al resto a darle un poco de vidilla al blog, sobre todo ahora que "estamos"(áis) de vacaciones.¡Besos y abrazos correspondientes!

 2. 26 julio, 2009 en 22:55

  Vaya, lo cierto es que no conocía nada de este hombre, pero por lo visto parece bastante interesante su obra. Puede que le pegue un vistazo a ver si encuentro algo que me interese.PD: soy Dani, el que vive en tierras lejanas del valle Ayora, me veréis por aquí con el nombre de Laharl, ya que me hice la cuenta de blogspot hace ya bastante tiempo ^^Un saludo a todos.

 3. 8 agosto, 2009 en 12:23

  Muy buena la entrada, Borja, y muy bien eso de darle vida al blog después de tres meses de inactividad =DA ver si conseguimos que no se muera nada más nacer.Por cierto, bienvenido, Dani2-eldeimpronunciablenickname, espero verte más por aquí.

 4. 17 agosto, 2009 en 22:01

  Eys Fundador, al habla un cortesano de la más alta nobleza. Me gustaría ser tb parte de este blog y el problema es que no sé como hacer que la cuenta de hotmail pueda ser valida para comentar en el blog como me indicaste hace tiempo.Yo en realidad si k tengo cuenta pero es la de los scouts. Si no os importa podría comentar con esta.Un abrazo!

 1. 20 junio, 2010 en 12:02

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: